woensdag 11 april 2018

AT 't Stee

Een hedendaagse rijwoning op het historisch plein van Watervliet.

De woning maakt deel uit van een beschermd monument, het Stee, en staat in de onmiddellijke omgeving van de kerk, ook een beschermd monument.

Ontwerp en materiaalkeuze werden gemaakt met voortdurend overleg met erfgoed Vlaanderen.

Een simulatie van de voorgevel ingeplant op de gevelrij van het Stee

De bestaande toestand

De nieuwe gevel ingeplant met het zicht over het volledige Stee.

grondplan

verdiep

dakverdiep

achtergevel

voorgevel

doorsnede AA

doorsnede BB

doorsnede CC

De afbraakwerken zijn beëindigd,
er gaapt tijdelijk een groot gat op 't Stee.

donderdag 29 maart 2018

Bij Pastoor Bonte

In de randgemeente van Balgerhoeke, dichtbij de school, hebben we een nieuwe rijwoning gebouwd. De rijwoning is voorzien op levenslang wonen. Het perceel is vrij smal en we gebruiken de volledige bouwdiepte, dat is 12.00 m op de verdieping, 20.00 m op het gelijkvloers. Om toch voldoende daglicht en ruimtelijkheid in de woning te krijgen gebruiken we daklichten, één boven de keuken van het gelijkvloers en één boven de traphal. Het licht van de traphal valt tot op het gelijkvloers.

Kleurstudie van de voorgevel

De plannen

De doorsnede, waar de daklichten met de verschillende vloerniveau's duidelijk op worden.

Enkele foto's van de maquette:



foto's tijdens het bouwproces:

De voorzijde

De traphal

De achterzijde

De leefruimte met het bovenlicht boven keuken-eetplaats

Niet in Eeklo

Een vrijstaande woning op de grens tussen Eeklo en Lembeke.

Kleurstudie van de gevels en het materiaalgebruik

Grondplan

Verdiep


Doorsneden

foto's tijdens de opbouw:

Voorgevel

Achterzijde

De woonkamer gezien vanaf de keuken.


Vaak

Een vrijstaande zonevreemde woning, in de uithoek van het houtland in Sint-Lauriens.
De woning heeft 360° zicht rondom, geen aanpalende buren, enkel het landschap.


Kleurstudie van de voorgevel

plannen

gevels

foto's in opbouw:

betonplaat

Gevelsteen nr 1: Geostylistics

snelbouw gelijkvleors

Detaillering is heel belangrijk,
ook in de ruwbouw.


aanzet van de verdieping

woensdag 22 maart 2017

Steentjes

Een eengezinswoning in halfopen bebouwing, gerealiseerd met een beperkt budget, zonder daarom in de banaliteit te vervallen.

De woning is gesitueerd in een verkaveling langs een belangrijke invalsweg van de gemeente Watervliet. Het aanpalende perceel is nog niet verkocht, de verkaveling stipuleert dat daar een woning met hetzelfde volume naast komt.

Voorgevel

Kenmerkend voor dit ontwerp is het sprekende raamgeheel van de voorgevel. Hierachter bevindt zicht de belangrijkste circulatieruimte van de woning, de trap. Tegelijk zorgt dit voor invallend zonlicht 's ochtends in de leefruimte.



Een dankbaar seizoen om foto's te nemen van deze woning,
de bloesem en de zonnepanelen.





detail van de voorgevel




 

Enkele opnames van de binnenruimte:


De leefruimte gezien vanuit de keuken


De leefruimte gezien vanaf de inkom.

De keuken en raam naar de tuin gezien vanuit de zithoek.


het grondpolan


de verdieping


gevels en doorsnede.