maandag 23 juni 2014

Rechtover

De verbouwing van een vrijstaande eengezinswoning op een smal, diep perceel.



de plannen:


Al is de bouwkavel vrij smal, de tuin is zeer diep en geeft uitzicht op het open landschap. Daarom werd één grote leefruimte achteraan gecreëerd, met aan de straatzijde de wasplaats en een bureau dat later slaapkamer kan worden.
Op de verdieping zijn er drie slaapkamers en een badkamer.




zaterdag 1 maart 2014

De Wijnzolder

Uitbreiding van de wijnhandel 'De Wijnzolder' in Sint-Laureins, gerund door een begeesterde wijnzot.
Bij een ontwerp ga ik altijd uit van de opdrachtgever, daar springt de vonk dan over. Hier was dat niet moeilijk, het vuur sparkelt hard.





het plan
Het middelste bestaande gedeelte huisvest onder het dak de wijnzolder. Daar worden wijncursussen gegeven, wijn geproefd, wijn genoten onder wijngenoten.
De gelijkvloerse ruimte, een oude schuur op het erf, diende als voorraad voor de wijn, die in een klein winkeltje achteraan de deur uit ging.
Het verhaal werd een succes en uitbreiding drong zich op.

Vooraan bouwden we een grote massieve doos als voorraadruimte,
achteraan een open houten prieel als uitbreiding van de winkel en ontvangstruimte voor de zolder.


Ontwerpcollage van het volume.

 De werkelijkheid.

De bakstenen van de WOP (WijnOpslagPlaats) 

Het open volume van de winkelruimte


Hier komt de wijn binnen, tussen de zolder en de WOP







woensdag 19 februari 2014

Slag van de Zweep

Een compacte hedendaagse eengezinswoning, met één slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers, en twee slaapkamers met badkamer op de verdieping.

Een ingekleurde voorstelling van de voorgevel.

De plannen:



Voor de gevelsteen werd gekozen voor Wasserstrich, speciaal grijs en speciaal zwart.
Een heerlijke gevelsteen.

foto's van de woning in aanbouw:


de achtergevel


Detail achtergevel, met de overgang tussen beide gevelstenen in gebrand arduin. Dit detail is tevens de spuwer (overloopbeveiliging) van het dakterras.













donderdag 23 januari 2014

Bij de Molen

Een eengezinswoning als halfopen bebouwing bij het centrum van Kaprijke.
Een strak volume van twee bouwlagen met een noordboomdak.
Een dubbele garage aansluitend aan de garage van de buur.
Het volume van de woning zelf sluit aan bij de open bebouwing van het andere aanpalend perceel.
De leefruimtes bevinden zich allen achteraan, behalve een bureauruimte die uitgeeft op de voorgevel.
Enkele foto's van de werf, de woning in aanbouw

maart 2014


voorgevel


Januari 2014

Voorgevel

inkompartij


achtergevel

keuken met zicht naar woonkamer

zithoek met haard/tv wand

De plannen.

gevels


doorsneden


Voor het plezier dat we hadden tijdens de opmaak ervan, plaats ik hier ook eens de elektriciteitsplannen: